OBS 't Skitteljacht
t Skitteljacht stemt!
- Burgemeester kijkt toe.

Hoogkarspel Tijdens deze verkiezingen is groep 8 van t Skitteljacht bezig geweest met het stemmen. De leerlingen uit groep 8 hebben de verschillende standpunten bekeken en een keuze gemaakt. Daarna mochten ze echt stemmen in een stemhokje van een echt stemlokaal.

Tijdens de verkiezingen zit er elke keer een stembureau in de aula van basisschool t Skitteljacht. Dat was de aanleiding voor groep 8 van t Skitteljacht om echt te gaan stemmen. Eerst hebben ze zich verdiept in de 6 grootste partijen (D66, CDA, PvdA, VVD, PVV en de SP). Dit hebben ze gedaan door het kijken van het jeugdjournaaldebat met de 6 lijsttrekkers. Verder hebben ze standpunten bekeken en uiteindelijk een keuze gemaakt.

Daarnaast heeft groep 8 zelf ook een aantal politieke partijen opgericht. Deze partijen moesten standpunten bedenken voor het verbeteren van de school (of omgeving).  Zo ontstond bijvoorbeeld de partij GNL (Gezond en Natuurlijk Leven) met als lijsttrekker Esmee Koster. Zij liet met haar partij duidelijk weten dat de natuur erg belangrijk was. Door een korte campagne te voeren moesten de leerlingen elkaar overtuigen.

Uiteindelijk moesten we dan kiezen. De hele klas kreeg een rondleiding door het echte stembureau in de aula. Hier waren ondertussen andere mensen aan het stemmen. Wij mochten van het stembureau ook een stem uitbrengen op ons eigen stembiljet in het echte stemhokje en met het rode potlood. Dit was natuurlijk best wel spannend. Als extra verrassing stond daar toevallig de burgemeester van Drechterland, de heer M. Pijl. Dat was natuurlijk erg interessant. De stembiljetten moesten uiteindelijk in een eigen stembus worden gedaan. 

In de klas werden alle stemmen geteld. De PvdK (Partij voor de Kinderen) met als lijsttrekker Anna Hoogeboom werd de grootste partij van t Skitteljacht. Helaas hadden ze nog niet de meerderheid, dus moest er een coalitie gevormd worden samen met de PVU (Partij voor de uitdaging) met als lijsttrekker Koen Bleeker.

Groep 8 van t Skitteljacht zal de uitslag van de verkiezingen nauwlettend in de gaten houden.

Klik hier voor alle foto's.